TERUG NAAR HOME

Tips

Fleximaal Community tips voor publicatie van blogs

Waar moet een goede blog publicatie aan voldoen?

Waar je op moet letten als je een blog publicatie aanmaakt op Fleximaal Community? We hebben een aantal tips voor je verzameld. We gaan in op de inhoudelijke en technische kant van een publicatie. Wil je wel een publicatie maar heb je zelf geen tijd om er één te schrijven? Vraag dan onze redactie om een interview, lees dan onder op deze pagina.

Je blog publicatie en Google

Als je een blog publicatie aanmaakt, dan wil je ook dat deze gevonden wordt. De vindbaarheid gaat verder dan alleen de structuur van het menu en de ontsluiting via onze pagina's. Je blog kan ook goed gevonden worden door Google. Dat heeft voordelen. Wanneer je pagina goed gevonden wordt door Google dan zullen meer mensen jouw blogs vinden en bezoeken. Je hebt dan meer gratis leads. Maar hoe doe je dat? Een Google tekst schrijven? Je leest het hier:

Google is koppig

Als je de krant of een tijdschrift leest dan zie je als eerste de grootste koppen. Pas als je de koppen hebt gescand dan besluit je welke artikelen je verder wilt lezen. De uitgever / redactie van de krant besluit welke koppen het grootste zijn en waar die komen te staan. Zo bepaalt de redactie welke artikelen het best gelezen worden. Natuurlijk is het zo dat als je de hele pagina vol met vette koppen zet, het effect snel weg is. Je mag de grootste kop daarom maar 1 keer op de pagina zetten. De minder grote koppen mogen vaker, maar ook weer niet te vaak. Google werkt op dezelfde manier, en heeft regels voor het kopgebruik op de pagina. Je kunt deze koppen dus gebruiken om aan Google te vertellen wat jij belangrijk vindt aan je blog publicatie. Hoe het technisch werkt heb je geen omkijken naar, we hebben de regels al in de opmaak van de pagina's verwerkt.

Jumbotron

De grootste kop op de pagina is de belangrijkste. In de aan de opmaak onderliggende code heet deze kop een H1 (heading1). De H1 mag maar eenmaal op de pagina voorkomen. Wij hebben in de structuur van de blog publicatie pagina ervoor gezorgd dat de H1 dan ook maar 1 keer voorkomt, je kunt het niet fout doen. De H1 gebruiken we dan ook om aan Google te vertellen wat we echt belangrijk vinden. De h1 is ook meteen de korste kop op de pagina van je blog publicatie. Je moet dus goed uitkienen wat je in die kop wilt vertellen. Heb je meer te vertellen dan zijn er meer kansen op de pagina. Past het niet binnen 1 publicatie? Je mag zoveel publicaties aanmaken als je zelf wilt, allemaal met een eigen H1 kop.

Vet gedrukt

Als je de kop hebt gelezen dan is het begin van je blog publicatie altijd vet gedrukt. Voor diegenen die hebben geleerd scannend te lezen verwacht die persoon daar alle relevante informatie om verder te gaan lezen in de blog. Deze vette sectie van de pagina gebruiken we ook om aan Google te vertellen waar wij vinden dat de nadruk van de blog ligt. Pas als deze vetgedrukte kop ons bevalt nemen we de tijd om de gehele blog publicatie te lezen.

Tussenkopjes

Voor de vindbaarheid in zoekmachines zijn de H1 en H2 koppen dus het belangrijkst. Voor je blog zelf is de H3 kop super belangrijk. We mogen er zo veel van gebruiken als we willen. Via de H3 geven we struktuur aan de blog. Als je op meerdere zoekwoorden goed gevonden wilt worden dan is de H3 je beste vriend. Je kunt binnen de blog publicatie via de H3 aangeven welke sub-onderwerpen van je hoofdonderwerp je belangrijk vindt.

Zoekwoorden of zinnen

Op Google moet je betalen om bovenaan in de resultatenlijst te komen. Dat werkt met een biedingen systeem. Diegene met de diepste zakken komt in de resultaten. Soms is het via een hele eenvoudige aanpassing mogelijk om precies niet teveel te betalen voor je zoekwoord door een zoekzin te maken. Sommige woorden zijn ruim 8 euro per klik. Maar door er een zinnetje of woordcombinatie van te maken kan je meer to the point aanduiden dat je een niche hebt binnen het zoekwoord. De biedingen worden dan veel goedkoper.

Woorddichtheid

Helaas is het niet zo dat als je een woord maar vaak genoeg gebruikt we een tekst kunnen maken om Google voor de gek te houden. Nee, bij Google zijn ze ook niet van gisteren. Google heeft uitgedokterd dat er een optimale woorddichtheid van je zoekwoord bestaat. Het woord waarop je gevonden wilt worden moet niet minder dan 4% beslaan van je tekst inhoud, en niet meer dan 6% want dan wordt de tekst drammerig / opdringend. Je moet dus een woorddichtheid benutten tussen 4% en 6% binnen de totale tekst in de blog. We hebben een wizzard voor het aanleveren van kopij die je daar doorheen loodst voor je eerste blog publicatie. Als je dat eenmaal hebt gezien dan kan je binnen je account meerdere blogs aanmaken waarmee je kunt spelen met de inhoud van je blog. Is het toch te moeilijk? Wij hebben een heel team van specialisten klaar staan die je precies daarmee kunnen helpen waar jezelf net iets tekort komt.
Bij het opslaan van een blog publicatie in de backend wordt je nogmaals gevraagd of je hulp nodig hebt met je blog. Dat kan een simpele controle zijn van de SEO vriendelijkheid van je pagina, een controle op d-t taalfouten, of een complete herziening / revisie van de door jou aangeleverde tekst.

Je schrijft niet voor Google

Een blog moet "makkelijk lezen". Dat wil zeggen dat je je eigen tekst eens hardop moet voorlezen aan iemand. Als je dan niet uit je eigen zinnen komt dan zit er nog wat poets en schaafwerk aan je blog publicatie. De kunst is dus een prettig leesbare tekst overhouden, die in het kopjes gebruik aangeeft aan Google wat jij het zwaartepunt van de tekst voor Google vindt.

Nieuwswaarde: Kleine veranderingen lonen

Een zeer waardevolle tip die je niet veel tijd zal kosten is het aanbrengen van kleine veranderingen en nuances in je bestaande blogs. Waarom? Dat heeft te maken met de nieuwswaarde van de tekst. Maar wat is nou weer nieuwswaarde? Je kunt je verplaatsen in Google als je voor jezelf eens nagaat wat jij zou doen als je Google opnieuw moest maken. Je komt ze nog wel eens tegen van die websites met een nieuwssectie waarin de kerstborrel van 2018 staat aangekondigd. Dit "oud nieuws" kan Google natuurlijk niet gebruiken. Op een website als die van Fleximaal Community heb je zeer veel verloop in teksten. Nieuwe blog publicaties van latere datum worden aangemaakt, met dezelfde of soortgelijke zoekwoorden. Welke zou jij kiezen als je Google opnieuw zou maken?
Jazeker, de laatste nieuwe blog publicatie zet je bovenaan. Dus nieuwswaarde is belangrijk voor de relevantie van het stuk waar je in de resultatenlijst naar wijst. Zo werkt dat natuurlijk ook bij Google. Wanneer je je eigen blog elke twee weken nog eens naleest en zo hier en daar wat kleine woorden in aanpast, verhoog je de nieuwswaarde. De datum van de aanpassing verandert mee en zo heb je steeds weer nieuwswaarde tegen minimaal werk.

Relevante bronnen

Een andere waardevolle tip werkt in de richting van je eigen website. Maar we verplaatsen ons eerst nog even in Google, of jijzelf die Google opnieuw moet uitvinden. Als je zelf bekend bent met "netwerken" (personal networking) dan ken je het fenomeen "ambassadeurs". En net als dat de president van de USA iets op het nieuws zegt, of de president van Ijsland. De een weeg je net iets zwaarder dan de andere. En met personal networking heb je liever een aanbeveling van de directeur van Philips dan de krantenjongen in de buurt. Zo weegt Google ook wie er naar jou verwijst. Wordt er verwezen vanuit een gerenomeerd instituut, of van de website drie hoog achter met 4 bezoekers per maand. Het linken van en het linken naar je website heet een "backlink". Je kunt dus verwijzen naar een nieuwsplatform en door een nieuwsplatform verwezen worden. Dat backlink fenomeen kan je goed gebruiken via social media, en is ook een ingebouwde key-feature van Fleximaal Community. Doe er je voordeel mee!

Lees ook deze blog publicatie

Veel om op te letten?

Zo veel om op te letten en zo weinig tijd? Je kunt een blog publicatie ook laten schrijven door een Fleximaal Community redacteur. Dan weet je zeker dat alle headings en Google weetjes juist staan en kan je meer features gebruiken binnen de blog publicatie. Bijvoorbeeld een extra link naar je eigen website, het verwerken van plaatjes of het verwerken van spelelementen of viralisatie tools. Echt een aanrader en het kost je maar € 280,- ex BTW. Bel 076 205 09 72 of direct mobiel 06 33 13 05 38 (tijdens kantoortijden).